Maresme

El PSC del Maresme enceta el debat del model de gestió de l’aigua...

  • Actualitzat:
  • Creat:

...el de subministrament d’energia i de gestió sostenible per combatre el canvi climàtic.

Experts en la matèria han participat en una taula rodona al Centre Cívic Cabot i Barba de Mataró.

La Secretaria de Territori i Sostenibilitat de la Federació del PSC Maresme, va organitzar aquest dissabte al Centre Cívic Cabot i Barba de Mataró, una jornada municipalista titulada “Reptes i oportunitats del Territori del Maresme” dirigida als regidors i gestors de la comarca.

La Jornada es va dividir en dos blocs. Després del discurs inaugural del Primer Secretari de la Comarca, Xesco Gomar, el primer bloc sobre Transició Energètica, va ser presentat per la diputada comarcal al Parlament, Alicia Romero.

Els ponents van ser Manel Mas, actualment President de la companyia d’Aigües de Mataró, i Cristian Sunyer, coordinador comarcal de Som Energia. La taula de debat va ser moderada pel Secretari de Territori de la Federació, Daniel Meroño.

En aquest primer bloc, es va posar de manifest la titularitat pública dels servei d’abastament d’aigua en baixa i la necessitat d’exercir un veritable control per part dels serveis tècnics, més enllà del tipus de contractació. En funció de les competències de l’ajuntament es pot plantejar la gestió directa o la col·laboració pública-privada. Pel que fa al subministrament energètic, la derogació de l’impost al sol, per part del govern central, obra un nou escenari en el que els ajuntaments poden desenvolupar nous projectes d’autogeneració o incentivar a la ciutadania per a que promoguin d’altres.

Al segon bloc, presentat pel diputat Jordi Terrades, els ponents van ser Jordi Bartroli, Catedràtic en Química Ambiental a la UAB i Carmen Garcia Lores, exalcaldessa de Rubí i assessora energètica. 

Van ser abordades les possibilitats que ofereix una nova gestió dels nostres boscos, sostenible ambientalment (prevenció incendis, millora hídrica..), econòmicament (economia circular) i socialment. També es va descriure els reptes energètics als que es s’enfrontaran les nostres ciutats i pobles els propers anys, destacant la importància d’aquests en la lluita global contra el canvi climàtic al que s’enfronta el planeta.